herman göring

Hermann Göring, fiziki görünümü yüzünden bodur “Der Dicke” olarak da adlandırılan kötü şöhretli Nazi lideriydi. Birinci Dünya Savaşı sırasında ünlü bir savaş pilotuydu. Nazilere iktidara geldiğinde, Göring Alman hava kuvvetleri Lutfwaffe’nin Başkomutanı oldu. 1939’da, Hitler onu halefi ve yardımcısı olarak atadı. İkinci Dünya Savaşında ise, Göring Nazi Almanya’sının en büyük savaş suçlularından biri haline geldi.

Hermann Göring’in gençliği

Hermann Wilhelm Göring 12 Ocak 1893 yılında Almanya’nın güneyindeki Rosenheim kasabası yakınlarındaki Marienbad senatoryumunda doğdu.

Babası Ernst Heinrich Göring (1838-1913), Alman deniz aşırı kolonilerinde uzun süre boyunca avukatlık, vali ve diplamot görevlerini gerçekleştirdi. O yıllarda Alman Güneybatı Afrikası olarak adlandırılan Namibya’da uzun süre görev yaptı. Annesi ise Franziska Göring-Tiefenbrunn idi (1859-1923).

Hermann hayatının ilk üç yılını Almanya’nın Fürth kentinde koruyucu bir aileyle geçirdi. Babası o zamanar Haiti’de çalışıyordu ve annesi de onunla birlikte gitmişti. Bebekliğini ailesi olmadan geçirmişti.

Ergenlik zamanlarında Göring, askerlik ve savaşla ilgili olan her şeyden etkilendi ve bu konulara ilgi gösterdi. Gençliğinin ilk yıllarında oyun bile oynarken, savaş oyunları veya askeri fantezi konulu oyunlarla zaman geçirdi.

1898’den 1903’e kadar Hermann, okuduğu okullarda en parlak öğrenci değildi daha sonrasında Fürth’teki İlkokul’a başladı. 1903’den 1905’e kadar yatılı olarak eğitimine devam etti. 12 yaşına geldiğinde babası onu Karlscruhe kentindeki askeri eğitim okuluna verdi ve Göring buradan Berlin’e geçti. 1913’te subay olarak mezun oldu.

Ertesi yıl Göring, Mülhausen kasabasındaki Prens Wilhelm Dördüncü Badische Piyade Alayı’nın bölge komutanı oldu ve kısa süre sonra teğmen rütbesini aldı.

Birinci Dünya Savaşı

1 Ağustos 1914’te patlak veren Birinci Dünya Savaşı‘nın başında, Hermann Göring kömür kaynaklarıyla zengin olan Alsas cephesinde Fransızlara karşı savaştı. Buradaki başarıları sebebiyle demir haç madalyası kazandı ancak 23 Eylül 1914’te eklem romatizması yüzünden Metz’de hastaneye kaldırıldı. Burada, asker arkadaşı olarak Bruno Loerzer, onu Alman Hava Kuvvetleri’ne katılmaya ikna etti, bu Göring ve Nazi Almanyası için dönüm noktasıydı.

Teğmen Hermann Göring pilotu olduğu Albatros D.III uçağıyla kalkışa hazırlanırken – Jadstaffel 27 Mayıs 1917

Darmstadt’ta Göring bir uçuş biriminin başına getirildi. Pilotluk eğitimini tamamladı ve ilk hava zaferini 16 Kasım 1915’te elde etti. Savaş sırasında, yardımcı pilot olarak diğer uçaklara eşlik etse de kısa süre içerisinde Göring de donanımlı bir savaş pilotu oldu.

Hermann Göring’in erken siyasi kariyer

Kasım 1922’de Hermann Göring, Versay Antlaşması’na karşı yapılan bir protesto mitinginde Adolf Hitler ile tanıştı ve Nazi Partisi’ne (NSDAP- Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) katıldı. Hitler, Göring’e yeni kurulan yarı askeri örgüt olan Sturmabteilung’ın (SA) lideri olması talimatını verdi.

8-9 Kasım 1923 tarihleri arasında Hitler’in Bavyera eyaletinin yönetimine el koymak için gerçekleştirdiği başarısız darbe olan Bierkellerputsch (Birahane Darbesi) sırasında Göring kasığından vuruldu ve Almanya’yı terk etti. 1927’ye kadar doktor olan vaftiz babasının yaşadığı Avusturya’da kaldı ve daha sonra eşinin memleketi olan İsveç’te yaşadı. Bu yıllarda Göring, yarasının ağrısını hafifletmek için ağrı kesici olarak morfin kullanmaya başladı ve bağımlı hale geldi.

1928’de Göring, Alman Parlamentosu Reichstag’a seçildi ve Ağustos 1932’de, Almanya’nın en yüksek üçüncü siyasi kurumu olan Reichstag Meclisinin Başkanlığına seçildi.

Bunun üstüne Adolf Hitler 1933’te Reich Şansölyesi olunca da Göring’in siyasi etkisi daha da arttı. Eline geçirdiği güç ile birlikte Holokost katliamına yol açacak bir çok faaliyette bulundu. Örnek olarak, Heinrich Himmler ile birlikte, Mart 1933’te İlk Nazi toplama kampı olan Dachau’nun yapımında yer aldı.

Tarihçi Anne Applebaum‘un “Gulag” adlı kitabında şunları yazmıştır. “Göring muhtemelen babası Ernst Heinrich Göring’den “toplama kampı” fikrini öğrendi. Babası 1905’te Alman Güneybatı Afrikası’nda zorunlu çalışma için toplama kamplarını kullanmıştı.

Toplama kampı modeline bakacak olursak, 1895’te Küba’daki İspanyollar tarafından ilk defa uygulanmıştı. İlk olarak Güney Afrika’daki ikinci Boer Savaşı (1899-1902) sırasında İngilizler tarafından bir ceza ve baskı sistemi olarak toplu bir şekilde kullanıldı. Almanlar ise bu sistemi İngilizlerden aldı.

Luftwaffe, Evlilik ve İkinci Adam

Göring, Hitler’in iktidarı ele alışından itibaren giderek daha fazla sorumluluk ve görev üstlendi ve Nisan 1933’te Alman İstihbarat servisi Gestapo’yu kurdu. 1935’te ise Hitler, onu Lutwaffe’nin başkomutanı olarak atadı ve ardından Göring Alman hava kuvvetlerini hızla büyüttü. 10 Nisan 1935’e gelindiğinde, Hermann Göring Emmy Sonneman ile evlendi ve burada Lutwaffe uçakları ilk kez halka tanıtıldı ve Düğün töreninde en az 200 adet savaş uçağı gösteri yaptı.

Üç yıl sonra 2 Haziran 1938’te tek kız çocukları Edda Göring dünyaya geldi. Branderburg’daki Carinhall malikanesinde büyüdü. Time dergisine göre, Edda `Küçük Prenses veya Nazi veliaht Prensesi` olarak adlandırıldı ve Adolf Hitler ise onun vatfiz babasıydı. Nazi seçkinleri tarafından çok sevilen Edda, pahalı sanat eserleri ve Prusya saraylarının minyatür versiyonları da dahil olmak üzere babasından birçok abartılı hediye aldı.

Savaştan sonra bir hastanede laboratuvar teknisyeni olarak çalıştı. Geçmişte, Nazi sempatizanlarının anma törenlerine katıldı ancak neredeyse hiç babası hakkında halka açık bir şekilde konuşmadı.

Hermann Göring Alman savaş ekonomisinin inşasında çok büyük etkiye sahipti. 1936 yılında Nazilerinin dört yıllık ekonomik planın başına geçti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Göring

Polonya’nın Alman işgali sırasında, 1 Kasım 1939’da Hitler, Nazi Almanya’sının ikinci komutanı olarak Hermann Göring’i halefi ilan ederek atadığını açıkladı. Savaşın başlamasından sonra, 19 Haziran 1940’ta Göring, Hitler’in kendisine ‘Reichsmarschall des Großdeutschen Reiches’ (Büyük Alman Reich Mareşali) unvanını vermesiyle askeri kariyerinin zirvesine ulaşmıştır ve tarihte bu unvana sahip tek kişidir.

Yahudi karşıtı Göring, Holokost sürecinde önemli bir rol oynadı. 31 Temmuz 1941’de Göring, takma adı “Hitler’in celladı” olan meslektaşı Reinhard Heydrich (1902-1942) sözde Judenfrage (Yahudi sorunu)’ın nihai çözümünün tamamlamasını emretti.

Tüm bunlar olurken, Almanya sürpriz bir şekilde Sovyet Rusya’ya saldırısı olan tarihin en geniş çaplı harekatı Barbarossa Harekâtını başlatmıştı ve Göring buna şiddetle karşı çıktı. Alman birliklerinin kuzeye yönelmesi yerine Akdeniz ve çevresine odaklanması gerektiğini söyledi. Haklıydı da. Ancak Diktatörlükte yönetilen bir ülkede askeri ve siyasi etkisi olmasına rağmen Göring, Hitler tarafından dinlenmemişti. Hitler’in bu davranışı Nazi Almanya’sının sonunu getirecekti.

Diğer yandan işgal altındaki ülkelerden getirilen sivil ve askeri personelin zorunlu çalışmasını konu alan Arbeitseinsatz, Göring’in 27 Mart 1942’de kişisel olarak ele aldığı bir gündem maddesiydi.

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden kısa bir süre önce Göring, Adolf Hitler’e ters düştü. O gün Hitler’in saklandığı Führerbunker’a bir telegraf gönderdi ve Hitler’in yerine geçmeyi önerdi. Eline ulaşan yazıya öfkeyle tepki gösteren Hitler, Almanya’nın en yüksek rütbeli komutanı olan Maraşel Göring’i ihanetle suçladı ve tüm yetkilerini elinden eldi. 

Bu olaydan kısa süre sonra, Sovyetlerin Berlin’e girmesiyle birlikte Hitler Führerbunker’da intihar etti. Hitler’in şüpheli intiharı ile ilgili olan diğer içeriğimi de buradan okuyabilirsiniz.

Savaştan sonra Almanya’nın yenilmesiyle birlikte, Nazi komutanları ve siyasilerin yargılandığı Nürnberg davalarında Göring suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı. Göring infazını beklemedi ve 15 Ekim 1946’da planlanan infazından bir gün önce siyanür kapsülü yutarak intihar etti.

Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Güzelliğin ve Lanetin Kenti: Babil

Semavi dinlerin lanetlediği, akabinde dillerin ortaya çıktığına inanılan, Mezopotamya’nın en güzel şehirlerinden, insanlık tarihinin gelişimine göz kırpan ve aynı zamanda lanetlenenler Babil.

Goya’nın Çocuklarını Yiyen Satürn Tasviri: Lanetli Çalışma

Batı Sanat Tarihinin en Ürpertici Tablosunun Ardındaki Hikaye ve Sembolizm

Tarihin En Değerli Şirketi VOC

400 yıl önce kurulduğunda 7.8 trilyon dolarlık servetiyle devlet gücüne ulaşan VOC Şirketinin, günümüzdeki en büyük şirketlerden daha değerli olduğunu biliyor muydunuz?

Asırlık Kraliçe; Elizabeth II Kimdir?

Doksan altı yıllık yaşamına 15 başbakan, bir dünya savaşı ve nicelerini sığdıran Kraliçe Elizabeth II’in hayatı.