![Hadrians-Wall-Path-Walking-Holidays-Banner-Image-2000x922 Hadrians-Wall-Path-Walking-Holidays-Banner-Image-2000x922](https://herkafadanses.com/wp-content/uploads/2021/06/Hadrians-Wall-Path-Walking-Holidays-Banner-Image-2000x922-1.png)
Modern çağ öncesinde insanlar henüz uçamıyorken ve patlayıcı güçleri çok fazla geliştirmedikleri dönemlerde, kendi sınırlarını korumak ve neler olduğunu denetlemek adına surlar inşaa ederler ve belirli kontrol noktaları kurarlardı. İngiltere’de bulunan ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine eklenen “Hadrian Wall” da bunlardan yalnızca bir tanesidir.
Tarihçe olarak incelediğimizde Hadrian Wall Roma İmparatorluğu tarafından 3 parça halinde inşa edilmiş setlerin sadece birisidir. M.Ö. ikinci yüzyılda, dönemin Roma İmparatoru Publius Aelius Traianus Hadrianus’un ismini taşıyan bu yapı Roma İmparatorluğunun yayılmacı politikasının İngiltere ile sonuna geldiğinin ve artık duraksama dönemine girdiğinin kanıtlarındandır. İmparator Hadrian o dönemde kalabalık nüfus ve insanların her işte köleleri kullanması nedeniyle artan işsizliğin üstüne, ülkede patlak veren isyanlar ve barbarlar tarafından uğradığı saldırıları kontrol altına almak adına bu surların inşasına karar vermiştir.
Hadrian Wall Kuzey İngilterede, İrlanda Denizinden başlayıp Kuzey Denizine kadar uzanmaktadır. Bu 120 kilometrelik duvar günümüzde ki İskoçya- İngiletere sınırlarını belirler niteliktedir. İşçi ve kölelerin aksine Roma İmparatorluğunda görev alan askerler farklı alanlarda da iş yaparlarmış. Buradan da anlayacağınız üzere Hadrian Wall’u Romalı lejyonlar inşa etmiştirler. İnşaat sırasında 18 milyon taş kullanılmış ve altı yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. Taşlar 12 fit yüksekliğinde ve 10 fit genişliğindedir. Taban kısmında 20 fit genişliğinde çimden bir sur ve her birisinin önünde hendekler bulunmaktadır. Duvar İngilterenin gri ve yeşil ekosisteminde dikkat çekici olsun diye ‘beyaz’ renge boyanmıştır.
İskoç ve Pictlerden gelen saldırları durdurmanın yanı sıra ülke nüfusunu kontrol etmek, kaçak giren insanları durdurmak ve gelen tüccarlardan vergi almak adına 1.500 metrede bir kontrol kuleleri de inşaa edilmiştir. Yüzyıllar sonra dahi günümüzüe sağlam bir halde gelmeyi başaran bu eşsiz yapı turistlerin gözde noktası halindedir.
![754px-Ordnance_Survey_Map_of_Hadrian's_Wall,_Published_1964 754px-Ordnance_Survey_Map_of_Hadrian's_Wall,_Published_1964](https://herkafadanses.com/wp-content/uploads/2021/06/754px-Ordnance_Survey_Map_of_Hadrians_Wall_Published_1964.jpg)