1918’de I. Dünya Savaşı sırasında, İngiliz askeri Henry Tandey kendini Kuzey Fransa’daki bir siperin içinde buldu. Halihazırda bir savaş kahramanı olarak kabul edilmişti ve 10 adet madalyaya layık görülmüştü. Ancak Henry, aldığı ödüller ile hatırlanmıyordu.

Aynı yılın 28 Eylül’ünde, uzun bir savaş gününden sonra Henry, Alman hattına bakan siperin kenarındaydı. Etraf karanlık, sessiz ve sisliydi. Bir noktada Henry, içinde bulunduğu sipere doğru yürüyen birini fark etti. Hiç düşünmeden tüfeğini kaldırdı ama ateş etmedi. O kişinin kim olduğundan emin değildi. Sipere geri dönen başka bir müttefik asker ya da Henry ve mürettebatını öldürmeye gelen bir asker olabilirdi. Henry, silahının namlusundan o kişiye bakıyordu ve kim olduğunu anlamaya çalışıyordu. Birkaç saniye sonra, sislerin içerisinde ağır yaralı bir Alman askeri olduğunu fark etti. Silahı yoktu, ve ne olup bittiğinden haberdar değildi. Kaybolmuş gibi görünüyor ve düşman hatlarına doğru yürüdüğünü bilmiyordu. Henry silahını Alman askerine doğrulttu ama tetiği çekmedi. Yaralı asker Henry’e doğru yürümeye devam etti. Biraz yaklaşınca durdu ve hatasını anladı. Kaçmaya çalışmak yerine orada durup Henry’e baktı. Vurulup öleceği gerçeğini kabul etmiş gibi görünüyordu. Henry savaşta birçok askeri öldürmüştü, ancak zavallı gözüken bu silahsız ve yaralı Alman askerini vuracak gücü kendinde bulamadı. Silahı hala Alman askerine doğrultmuş bir vaziyette, kimsenin izlemediğinden emin olmak için etrafına baktı. Yoldaşlarından hiçbiri bunu görmeyecekti, bu yüzden silahını indirdi. Şaşkınlık içerisinde olan Alman askeri ve Henry birbirlerine baktılar. Alman asker başını salladı, arkasını döndü ve sisin içerisinde gözden kayboldu. Henry’nin hayatını kurtardığı kişi Adolf Hitler’di.

Henry’nin bu hatası milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Kurşun namludan çıksaydı tarihin akışı önemli ölçüde değişebilirdi. Yıllar sonraki bir röportajında şu sözleri söyledi: “Keşke nasıl birine dönüşeceğini bilseydim. Öldürdüğü ve yaraladığı o insanları, kadınları ve çocukları görünce gitmesine izin verdiğim için Tanrı’dan af diledim.

Ölümü

Henry Tandey 1977’de 86 yaşında vefat etti. Kendi isteği üzerine yakıldı ve külleri 23 Mayıs 1978’de Fransa’nın Marcoing kentindeki Masnieres İngiliz Mezarlığı’na gömüldü.

Kaynaklar: Wikipedia, History of Yesterday, BBC

Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
7
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Cristobal Rojas’ın “Izdırap” İsimli Tablosunu Anlamak

Ç:N: Misery, sözlük anlamıyla karşımıza “ızdırap” ve “sefalet” anlamlarıyla çıkıyor. Bu tablonun adını çevirirken hangi ifadeyi kullanacağım konusunda ikileme düşmüştüm çünkü tablonun hikayesini anladıkça bu iki kavramın aslında tabloyla öz olduğunu görebiliriz, ben ızdırap şeklinde söyledim fakat daha iyi önerilere açığım.

Lingua Franca Olarak İngilizce ve Motivasyonun Önemi

İngilizce neden ortak dil ve bir dili öğrenmek için gereken en önemli etken nedir? Hepsi burada!

Tarihin En Değerli Şirketi VOC

400 yıl önce kurulduğunda 7.8 trilyon dolarlık servetiyle devlet gücüne ulaşan VOC Şirketinin, günümüzdeki en büyük şirketlerden daha değerli olduğunu biliyor muydunuz?

Invention of MRI Devices

MRI technique enabling millions of patients to recover with early diagnosis and diagnosis through MRI imaging; Peter Mansfield was awarded the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 2003 along with Paul Lauterbur.