harita

Bugünkü yazımızda, Mısır ile Sudan arasında kimsenin istemediği ve her iki ulus tarafından da sahiplenilmeyen bir bölgeden bahsedeceğiz. Bir Tawil adı verilen ve yaklaşık 2,060 km²’lik bir bölge (yaklaşık olarak Lüksemburg büyüklüğünde), Antarktika dışındaki dünyadaki tek sahipsiz toprak parçasıdır. (1959 Antarktika Antlaşması nedeniyle hiçbir ülke tarafından toprak talep edilemez).

Bir Tawil, çoğunlukla çöl ve dağlardan oluşur ve kayda değer doğal kaynaklara sahip değildir. Mısır ve Sudan, Bir Tawil’in doğusundaki Halaib üçgeni olarak adlandırılan tartışmalı topraklara sahip olmayı tercih ediyordu. Halaib üçgeni, Bir Tawil’e göre çok daha verimli topraklara sahiptir ve daha büyük bir alandır. Ama ortada bir anlaşmazlık var. 1899 sınır Antlaşmasına göre, Halaib üçgeninin Mısır’a ait olduğunu, 1902 Antlaşması ise Sudan’a ait olduğunu söylüyor. Bu, Bir Tawil’i sahipsiz, istenmeyen bir toprak parçası olarak bırakıyor. Ancak, hiçbir ülke bu bölge üstünde hak iddia etmese de bu arazinin sahipliğini almak isteyen birkaç kişi oldu.

adam

Haziran 2014’te, Amerikalı Jeremiah Heaton bölgeye bir bayrak dikti ve kızı prenses olsun diye krallık kurmaya karar verdi. Heaton ailesiyle birlikte, bölgeyi Kuzey Sudan Krallığı olarak adlandırdı ve burayı küresel gıda güvenliğini artırmak için bilimsel bir test alanı ve ücretsiz bilgi alışverişi için bir sunucu çiftliği yapmak istediğini belirtti. Kripto para aracılığıyla bölgedeki sokakların isim haklarını da satan Jeremiah Heaton, hayali ülkesinde şövalyelik ve vatandaşlık bile satmaya başladı. Aralık 2014’te, Dmitry Zhikharev adında bir Rus da bölgeyi, J.R.R Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi romanının hayali evreninde yer alan “Orta Dünya Krallığı ” olarak adlandırarak arazinin sahipliğini iddia etti.”

lotr harita

J.R.R Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi Kurgusal evrenindeki Orta Dünya Krallığının haritası

Üç yıl sonra, Kasım 2017’de, Suyash Dixit adında Bir Hintli programcı bölgeye gitti ve Hint medyası onu kayıt alırken bayrağını dikti.

Bu toprakla ilgili yapılan son iddia, bölgenin Sarı Dağ Krallığı olarak adlandırılmasıyla 2019’da gerçekleşti. Duyuru, krallığın sözde Başbakanı Lübnan kökenli Amerikalı Nadera Awad Nasif tarafından bir YouTube videosunda yapıldı. Nasif, krallığın Ukrayna’daki bir konferans sırasında kurulduğunu söyledi. Bildirisini okudu ancak yeni ülke hakkında çok fazla ayrıntı vermedi.

maxresdefault

Sonuç olarak Bir Tawil’in gelecek yıllar boyunca birçok kişi tarafından sahiplenilmek isteneceği ama meşru olarak sahipsiz kalacağı anlaşılıyor.

Kaynaklar: Medium Global Post, The Guardian, Foreign Policy, Egypt Independent

 

Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Dillerin Kökeni

Babil Kulesi hikayesi, çok gerçek bir durumu sorgulamak için hayali bir girişimdir: İlk dil neydi ve neden şimdi bu kadar çok sayıda dil var?

Baskın Olmayan Elinizi Kullanmak Sizi Daha Zeki Yapar Mı?

Bazı çalışmalar, iki el ile yazabilme becerisinin zeka gelişimine katkıda bulunduğunu söylerken, bazıları ise durumun böyle olmadığını söylüyor.

Tarihin En Saçma Savaşı: Şebeş Muharebesi (Avusturya-Osmanlı)

Eğer büyük bir hata yapmış gibi hissediyorsanız, unutmayın: muhtemelen Şebeş Muharebesi’nden daha büyük değildir.