Nvidia Geforce Now Nedir?

Nvidia GeForce Now, bilgisayarınızdan uzaktaki sunucularda barındırılan ve internet aracılığıyla desteklenen cihazlardan birine bağlanıp, (Google Stadia, Xbox Project xCloud veya PlayStation Now gibi) oyun oynamanıza izin veren bir bulut oyun hizmetidir.

Fakat Rakiplerinin aksine GeForce Now, size oyun satmadan, kendi içerisinde yer alan ve oyuncuların önceden sahip olduğu kütüphanesine erişim sağlıyor. Bunun yerine, zaten sahip olduğunuz veya satın alacağınız oyunları oynamak için Steam, Epic Games Store, GOG, Origin, Ubisoft Uplay veya diğer çevrimiçi hesaplarınızla bağlantı kurar.

Tabi ki, tüm oyunlar mevcut değil – Activision, Bethesda ve EA gibi dev oyun şirketleri ve yayıncılar, oyunlarının çoğunun GeForce Now üzerinden kullanımını engelliyor – ama yine de 1000 kadar oyun GeForce Now kütüphanesinde yerini alıyor.

Bu teknoloji oyun dünyasını yerinden sarsabilir. İyi bir donanıma ihtiyaç duymadan en yüksek donanımları gerektiren oyunları rahatlıkla oynayabileceğiz. Bunun için gerekli olan tek şey yeterli bir seviyede internet bağlantısı.

GeForce Now Platformunu Diğerlerinden Ayıran Şey Nedir?

İlk bakışta, GeForce Now platformu, Google Stadia veya Microsoft xCloud ile karşılaştırıldığında aralarında çok fazla fark olmuyor gibi görünebilir. Daha yakından baktığımızda aslında aralarında büyük farklılıklar vardır.

Google Stadia’da yer alan oyunlar kendi başına bir platform olarak ortaya çıkıyor. Bu tıpkı, PC veya konsol için olduğu gibi Stadia için de ayrıca oyun satın almanız anlamına geliyor. 

Öte yandan Microsoft’un Xcloud’u bulut tabanlı bir Xbox One S deneyimi sunuyor. Bu harika çünkü mevcut Xbox One kütüphanesine erişmenizi sağlıyor. Ancak xCloud hala beta sürecinde ve sınırlı sayıda oyuna sahip. Muhtemelen, xCloud beta sürümünden çıktığında, mevcut kitaplığınıza erişebileceksiniz. 

GeForce Now bulut tabanlı PC oyunları fikrini daha gerçekçi bir şekilde bizlere sunuyor. Yerel bir bilgisayarı kullanırken yapabildiğiniz gibi oyunları yükleyebileceğiniz kendi sanal bilgisayarınıza erişebilirsiniz. Başka bir deyişle, GeForce Now hesabınıza giriş yapıp Steam gibi bir istemci kurarak sisteme oyun yükleyebilirsiniz. 

Bu birkaç nedenden ötürü inanılmaz bir şey. Her şeyden önce bu, desteklenen platformlarda zaten sahip olduğunuz oyunları yeniden satın almanız gerekmediği anlamına gelir. Desteklenen oyunlar listesinde oldukları sürece kendi oyunlarınızı oynayabilirsiniz. Bunun harika olmasının bir başka nedeni de, bu platformların bulut senkronizasyonunu desteklemesidir. Yani, GeForce Now sanal bilgisayarınızda bir oyun oynayabilir ve daha sonra kendi bilgisayarınızda da sorunsuz bir şekilde oynamaya devam edebilirsiniz.

Streaming Servisi Nedir?

Oyun akışını veya streaming servisini anlamanın en basit yolu, YouTube, Netlix ve Amazon Prime Video gibi medya akışıyla karşılaştırmaktır. Filmler ve diziler sizin sahip olduğunuz optik veya manyetik depoda bulunmaz. Bunun yerine, oynat düğmesine bastığınızda, dünyanın herhangi bir yerindeki bir sunucu, cihazınızın video verilerini göndermeye başlar ve daha sonra bu akış size geldiğinde görüntülenir.

Oyun akışı benzer şekilde çalışır ama üstesinden gelmek için birçok özel zorluğu da beraberinde getirir. Video oyunu, dünyanın herhangi bir yerinde yer alan bir bilgisayarda çalışır, bu da oyun denetleyicinizden, farenizden ve klavyenizden giriş alırken size ses ve görüntü gönderir. 

Video akışı, bağlantınızın dalgalanması durumunda birkaç saniye veya dakika görüntü depolayan bir “geçici bellek” kullanarak herhangi bir internet bağlantısında sorunsuz oynatma sağlayabilirken, video oyunları, herhangi bir gecikmenin oyun deneyiminizi çekilmez hale getireceği gerçek zamanlı bir uygulamadır. 

Bu nedenle, oyun sunucuları ve internet bağlantıları, her şeyi uygulanabilir hale getirmek için oldukça üst düzey olmalıdır. Bunun içinde geniş bant fiber internet yaygın ve uygun fiyatlı hale gelmesi video oyun akışı daha pratik hale getirecektir.

GeForce Now İnternet Bağlantısı Gereksinimleri

Bu sistemi kullanmak istediğinizde, 720/60fps performansı için en az 15Mbps ve 1080p/60fps performansı için 25Mbps bağlantıya sahip olmanız gerekir. Bunun için de toplam bant genişliği çok da önemli değildir. Nvidia, gecikmeyi mümkün olduğunca azaltmak için 5ghz bandında hızlı bir router kullanmanızı öneriyor.

NVIDIA GeForce NOW Powered by GAMEPLUS

Yurtdışında yakaladığı başarıyla birlikte Türkiye piyasasına da açılmak isteyen Nvidia kendine yerli bir aracı şirket bulmak için kolları sıvamıştı. Yapılan görüşmeler sonucu Türkcell ile anlaşma sağlayan Nvidia, ülkemize yatırım yapmış ve Türkcell Ankara’da ilk sunucusunu açmıştı. Ancak ülkemizde hala beta aşamasında olan GeForce Now, 15 Mart Pazartesi günü yapılacak Lansman ile birlikte resmen Türkiye piyasasına çıkacak.

İlerleyen dönemlerde gelmesi beklenen yeni paketlerle ve internet altyapısının Türkiye’de sorun olmaktan kalkmasıyla birlikte, bu sistemin Türk oyuncuların yarasına merhem olacağı düşünülüyor.

GeForce Now Fiyatları Ne Kadar?

Şu anda Nvidia GeForce Now için iki üyelik seçeneği var ve iyi haber bunlardan birinin ücretsiz olması.

Ücretsiz üyelik, uyumlu oyunlarınızdan herhangi birini bir seferde bir saate kadar oynamanıza izin verir. 1 saat oturum süreniz dolduğunda tekrardan sıraya girip sistemi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunun bir limiti yoktur. Ancak, ücretli üyeler önceliğe sahiptir, Nvidia’nın sunucularından birinde sıra size gelene kadar kuyrukta beklemeniz gerekebilir.

Ücretli abonelik global olarak GeForce Now’da 12 ay boyunca ayda 4,99 £ / 4,99 $ / 5,49 € ‘ ya denk geliyor.

Az önce bahsettiklerim yurtdışı fiyatlarıydı. Şimdi Türkiye piyasasına 15 Mart’ta lansmanla çıkacak olan NVIDIA GeForce NOW Powered by GAMEPLUS’ın Türk oyun severler için hiç iç açıcı olmadığını düşündüğümüz fiyatlandırma politikası da şu şekilde. 1 aylık bir kullanım için 74,9₺ bir fiyat belirlenmiş. Yine Lansmana özel tek seferlik 3 Aylık Premium abonelik ise 149,7₺ olarak belirlendi. Ülkemize özel fiyatlandırma politikasına gidileceğini düşünen çoğu kişi, Türkcell ve Nvidia ortaklığındaki fiyatlandırmanın beklentilerin üstünde olduğu düşüncesinde.

Yurdışında olduğu gibi ülkemizde de ücretsiz kullanım olacak. İlerleyen dönemlerde kullanıcılardan alacakları geri dönüş ile yeni paketler veya fiyatlandırma da iyileştirme yapılması da oyun severler için beklenen bir haber.

Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Asırlık Kraliçe; Elizabeth II Kimdir?

Doksan altı yıllık yaşamına 15 başbakan, bir dünya savaşı ve nicelerini sığdıran Kraliçe Elizabeth II’in hayatı.

Dillerin Kökeni

Babil Kulesi hikayesi, çok gerçek bir durumu sorgulamak için hayali bir girişimdir: İlk dil neydi ve neden şimdi bu kadar çok sayıda dil var?

Tarihin En Değerli Şirketi VOC

400 yıl önce kurulduğunda 7.8 trilyon dolarlık servetiyle devlet gücüne ulaşan VOC Şirketinin, günümüzdeki en büyük şirketlerden daha değerli olduğunu biliyor muydunuz?