56975087

     Yazıya başlamadan önce bu kitabın pdfsini indirmenizi değil, baskılı olarak almanızı öneririm. Keza herkesin okuması gereken, hekesin kitaplığında bulunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap, savaşın sadece kılıç, tüfek, top gibi türlü silahlarla yapılan bir arbede olmadığını, üzerine düşünülen, olabilecek her detayı değerlendiren, askerinden savaş meydanına kadar tüm faktörleri gözden geçirip ona göre hamle yapmayı öğreten bir sanat eseridir. Savaş sadece fiilen yapılan bir şey değildir. İnsan hayatı boyunca sürekli bir savaş halindedir. Elbette herkes silah tutup da savaşmaz. Kişi soyut olarak da savaş içinde olabilir. Bir fikri beyan etmek, fikri aşılamaya çalıştığınız kitleye karşı savaş vermek demektir. Fikrin somutluğunu, kalıcılığını, tutarlılığını, ne kadar mantığa uygun olduğunu hesaplamak, üzerine düşünmek ve sonrasında harekete geçmek gerekir. İnsan kendiyle bile bir savaş içerisindedir. Yeteri kadar hesaplama yaparsanız, içinizde varolan birçok sorunu çözebilirsiniz. Bunun dışında sizlere kitabın birinci, üçüncü ve sekizinci bölümlerini kısa kısa anlatmak, asıl aktarmak istediğim düşüncelerimle pekiştirmek ve gerek kendi hayatıma gerek sizlerin hayatına bir nebze de olsa katkıda bulunmak isterim.

Birinci bölümde Sun Zi(Sun Tzu) Savaş öncesinde yapılacak olan hesaplamaların öneminden bahsediyor. Sun Zi, hesaba katılması gereken 5 noktadan bahsediyor; Yol, Gök, Yer, Komutan ve Kural. “Yol’dan” kasıt halkın, hükümdarı ile beraber olup olmadığıdır. Hakim olan düşünce yapısıdır. “Gök”, Halihazırdaki hava koşullarıdır. “Yer”, arazi ölçümleri ve hesaplamaları ile ilgilidir. “Komutan”, erdem, güven, insaniyet, cesaret, ciddiyettir. “Kural” ise, Subayların rütbelendirilmesi, ödüllendirilmesi, cezalandırılmasıdır. Sun Zi, bu hesaplamaları yapabilen komutan’ın muhakkak galip geleceğini öne sürer. Bu tür hesaplamaları her ne kadar cidden savaşa gidecek gibi olmasa da biz de yapıyoruz, yapmıyorsak yapmalıyız. Birçok şeyi hesaba katıp, ölçüp biçip önlemini, hazırlığını, stratejini buna göre kurarsan galibiyet mutlaktır.

Bu bölümde Sun Zi der ki: “On katıysan kuşat, beş katıysan saldır, bir katıysan dağıt, denksen hakkından gelebil, azsan çekilebil, zayıfsan kapışmaktan kaçın.” Herhangi bir tartışma esnasında yeterince kanıtımız, somut dayanaklarımız yoksa tartışmanın bir anlamı yoktur. Mantığa en uygun gelen taraf sürekli galip gelir. Bu yüzden iyice hesap yapıp sonrasında durumunuzu gözden geçirmeniz gerekir.

Sun Zi, kitabın bu bölümünde bizlere olasılıkların ne anlama geldiğinden, neden önemli olduklarından bahseder. Çeşitli olasılıklar beraberinde çeşitli avantajlar ve dezavantajlar getirir. Bu avantajları anlayan komutan, savaşı yönetmesini bilen komutandır diye de ekler. Hayat olasılıklardan oluşur. Herhangi bir mücadele aşamasında değerlendirilecek olasılıklar değerlendirilmelidir. Bu olasılıklar kişiyi bir adım öne geçirir. Bunları kullanmayı bilmeyen kişi ya çok zorlanır ya hiç zorlanamadan kaybeder.

Sizlere savaşı sanat ile bağdaştıran ünlü bir Çinli komutan olan Sun Zi’nin muhteşem eserinden birkaç parça bilgi aktarmaya çalıştım. Yazının en başında da dediğim gibi, kitabı satın alıp veya pdf olarak indirip okumanızı öneririm, fakat mümkünse bu eserin kitaplığınızda bir yer edinmesini dilerim. Kısa kısa da olsa bu tür çok yönlü kitapları incelemek ve yaşantımıza uyarlamak istiyorum. Aklınızda bu tür kitaplar varsa aşağıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.

-Tenebris

Savaşabileceğini ya da savaşamayacağını bilen kazanır. Sayısal farkı değerlendiren kazanır. Astı üstü tek yürek olan kazanır. Hazırlıklı olup hazırlıksız olanı bekleyen kazanır. Yetenekli komutanına hükümdarı karışmayan kazanır.

-Sun Tzu(Sun Zi)

Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Opeth Still Life Konsept Album İncelemesi

Konsept albüm hakkında yazmak istiyorum çünkü bu albümlerin hikayelerini bilmeniz lazım.

Sir Gawain and The Green Knight

Bir Şovalyelik Hikayesi Olan Sir Gawain and The Green Knight’ı Biliyor musunuz ?

İnceleme: The Scarlet Letter (Kızıl Damga)

“Kapkara bir tarlada kıpkızıl bir A harfi…” Kolonist Amerika’da süregelen bağnazlık ve ön yargıyı anlatan mükemmel bir romantizm hikayesi.