Ücretli uygulamaların ücretsiz olarak kullanılmasını sağlayan crack olayı nedir ne değildir gelin beraber inceleyelim.

Herkese merhaba! Çocukluk yıllarınıza götürmek istiyorum sizi hemen. Ebeveynleriniz size, o hep istediğiniz bilgisayarı aldı. İnternet kafeye gittiniz ve “abi geta vays siti kaç para” dediniz. 5 liraya cd ile GTA: Vice City aldınız. Bilgisayara kurdunuz ve oynuyorsunuz. Çok güzel bir anı değil mi? Şimdi birkaç yıl sonrasına gidelim. Fotoğraf çekildiniz ama kendinizi çok şişman gördünüz. Bunu nasıl düzeltebilirim diye düşündünüz ve aklınıza Photoshop uygulamaları geldi. Hemen araştırmaya koyuldunuz ve Adobe’un Photoshop uygulamasını buldunuz ve ne göresiniz! Uygulama üyelik gerektiriyor ve paralı! “Yok arkadaş ben bu parayı vermem” dediniz ama kullanmanız da lazım. Hemen Google’a girip “Adobe Photoshop bedava indir” yazdınız ve çeşit çeşit sitede farklı uygulamalar buldunuz. Güvenilir bulduğunuz bir siteden indirdiniz ve kurdunuz, kullandınız. “Oh be dünya varmış! Kim para verecek bunlara(!)” dediniz ve bunu her uygulama için tekrar ettiniz. Peki bu paralı uygulamaları kimin ve neden hayrına(!) bedavaya sunduğunu düşündünüz mü? Birileri cennete gitmek mi istiyor, yoksa şu an bu yazıyı okurken birileri sizi ekranın diğer tarafından izliyor mu? Gelin ve bu korsan yazılım (crack) sorunsalına bir çözüm getirelim. Torrent programınızı kapatıp okumaya başlayabilirsiniz.

Korsan Yazılım (Crack) Nedir?

            Korsan yazılımı sizlere bir tanım olarak vermek istemiyorum. Sizleri birkaç dakikalığına bir hacker yapmak isterim. Elinizde ücretli bir uygulama var. Bu ücretli uygulama abonelik istiyor ama para vermek istemiyorsunuz. Uygulamanın dosyalarına giriyorsunuz, ücret gerektiğini belirten ve ücret verilmediği takdirde kullanımı sınırlayan fonksiyonu devre dışı bırakıyor veya ücret ödemiş gibi göstererek fonksiyonu aldatıyorsunuz. Hokus pokus! Sihirli parmaklarınızla uygulamayı artık bedavaya kullanıyorsunuz! Korsan yazılımın anlamı budur. İngilizcede çatlak, yarık anlamına gelen “Crack” kelimesi de sistemi kırıp veya oluşan küçük bir çatlaktan içeri sızmak için kullanılıyor. Crackli program terimi de böyle karşımıza çıkıyor.

İşin Karanlık Yüzü

Korsan yazılım işi pek de öyle erişilebilir ve özgür yazılım mottosunu benimseyen bir olgu değil. Crack tarihi boyunca bilgisayarlara bu programlar sayesinde yabancı kişilerin erişip yasadışı işlemler yaptığını biliyoruz. Malware (Malicious Software veya Zararlı Yazılım) olarak adlandırılan bu virüsler farklı amaçlar için kullanılabiliyor. Kısacası yüklediğiniz korsan yazılım aynı zamanda bilgisayarınızda da bir “crack” bırakarak, tabiri caizse dış kapıyı sonuna kadar açık bırakmanıza neden oluyor. Sizlere bilgisayar korsanlarının (hacker) yüklenen programlar sayesinde oluşan güvenlik açıklarını tespit edip sızarak bu bilgisayarlarda ne yaptıklarını birkaç madde ile açıklamak isterim:

  • Kripto madenciliği (Bitcoin, Ethereum, Solana gibi): Bilgisayarınız açık olduğu süre boyunca bilgisayarınızın yazılımsal ve donanımsal kaynaklarını sizden gizli bir şekilde kullanarak ceplerini doldurmaktadırlar.
  • Fidye virüsleri: Bilgisayarınızda ne var ne yok şifreleyerek sizin bu dosyalara erişiminizi kısıtlayıp sizden bu bilgileri erişilebilir kılmak için bir miktar para istemektedirler. Tabii parayı gönderirseniz karşıdaki kişi merhametli biriyse BELKİ dosyaları size geri verir.
  • Sanal zorbalık: Bilgisayarınızın kamera ve mikrofonuna erişim sağlayabilir, kişilerin özel hayatlarını onlara karşı kullanabilirler.
  • Dijital hesaplara erişim: Sosyal medya hesaplarınızdan banka hesaplarınıza kolaylıkla erişebilirler. Günün birinde bir sabah fotoğraflarınızı farklı farklı yerlerde bulabilirsiniz veya bir gecede borca girebilirsiniz.
  • Bilgisayarı kullanamamaya yönelik virüsler: Bilgisayarınızı yavaşlatıp bir daha açamayacak duruma gelene kadar zorlayan virüsler yüzünden günün sonunda bilgisayara format attırmak zorunda kalabilirsiniz. Fazla büyük olmasa da maddi bir zarar, siz yapmayı biliyorsanız zamanınızı çalmış oluyorlar diyebiliriz.

Öneriler ve Sonuç

Yukarıda bahsettiğim örnekler sadece yaygın olarak rastlanılan saldırı türleridir ve daha neler yaptıklarını çeşitli kaynaklardan öğrenebilirsiniz. Korsan yazılım teoride ve pratikte iyi gibi görünse de maalesef çeşitli riskler barındırmakta. Bu riskler olmadan işlerinizi halletmek istiyorsanız:

  • Uygulamaların ücretsiz sürümleri işinizi görüyorsa bu sürümleri kullanabilirsiniz.
  • Deneme sürümü olan uygulamalarda işlerinizi deneme süresi içerisinde halledebilirsiniz.
  • Uygulamaların ücretsiz muadillerini (freeware, free software, ücretsiz yazılım anlamına gelmektedir) bulup kullanabilirsiniz.
  • Üniversite öğrencisi iseniz, gereken programın okulunuz tarafından öğrencilerin kullanımına sunulup sunulmadığını kontrol edebilirsiniz. Örneğin, Türkiye’deki birçok üniversite Microsoft Office programlarını (Word, Excell, Power Point) öğrencilerine ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu durumda crack aramak durumunda kalmayacaksınız.

Bunların hiçbiri işinizi görmenize yaramıyor ise çok zahmet edip sanal makine oluşturup orada bu crackli programları kurup işlerinizi halledebilirsiniz. Ya da “bana bir şey olmaz, crack benim hayatım” deyip kullanabilirsiniz, seçim sizin.

Kısacası, kimse amme hizmeti olarak bu tür uygulamaları kırıp kullanıma sunmaz. Crackli program sitelerindeki virüs taramalarına güvenmemenizi, çok zorunda kalırsanız da bu sonucu doğrulamanızı öneririm. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Yorum kısmında belirtirseniz çok sevinirim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

  1. wikipedia.org/wiki/Korsan_ürün
  2. Gupta, P. B., Gould, S. J., & Pola, B. (2004). “To Pirate or Not to Pirate”: A Comparative Study of the Ethical versus Other Influences on the Consumer’s Software Acquisition-Mode Decision. Journal of Business Ethics, 55(3), 255–274. http://www.jstor.org/stable/25123390
  3. Tan, B. (2002), “Understanding consumer ethical decision making with respect to purchase of pirated software”, Journal of Consumer Marketing, Vol. 19 No. 2, pp. 96-111. https://doi.org/10.1108/07363760210420531
Düşünceni Tek Emojiyle Anlat!
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Sıralı yorumlar için geri bildirim
Tüm yorumları görüntülere
B. S.
1 yıl önce

Güzel yazı, ufak tefek düzeltilmesi gerekilen yerler hariç.
1. “sorunsal” diye bir kelime yoktur, arkadaşlar. “sorunu” denilebilirdi.
2. Kötü amaçlı yazılımlar sadece virüsle sınırlı kalmaz. Keylogger, session observer, RAT, reklam ekleyiciler vesaire…
3. Kurulan korsan yazılım bilgisayarda hiçbir şey yapmıyormuş gibi gözükebilir, sizi botnet ağına almış ya da sessionınızı çalmış olabilir.

Bu yazılarımızı da beğenebilirsin

Okulda Öğrenemeyeceğiniz 10 Tarihi Bilgi

Okulda muhtemelen öğrenemeyeceğiniz bazı tarihi bilgiler.

Türk Mitolojisi

Türk mitolojisi, Türk kültüründe önemli bir yer tutar ve hala günümüzde de etkilidir. Türk mitolojisindeki semboller, kültür ve gelenekler Türkiye’nin milli kimliğinin bir parçasıdır. 

Tarihin Kadim Şehri: Efes

UNESCO “Dünya Mirası” listesinde yer alan M. Ö. 6000 yılında Cilalı Taş Devri döneminde kurulduğu düşünülen kadim şehir Efes’e birlikte göz atalım.