İngilterenin Wiltshire Kentinin Salisbury düzlüğünde yer alan Stonehenge’i herkes biliyordur. Bu yapı Hollywood sektöründe de çokça yer almıştır. Koca koca kayalar kocaman düz çimenlik bir arazide dairesel bir şekilde bir araya getirilmiş. Bu çokça bilinen kısmı, peki şu soruların cevabını bilen var mı? Kim, nereden, nasıl, ve niye getirdi bu taşları. Bu yazımızda da bunları inceleyeceğiz aslında.

Stonehenge hakkında günümüz de dahil olmak üzere bir çok teori ortaya atılmıştır. Genelinde uzaylıların inşaa ettiği fikri yaygın olarak kabul edilmiştir, çünkü inşaa edildiği dönem göz önüne alındığından imkansızın ötesinde görünmektedir. Günümüz mekanik teknolojisi olmadan (olmasına rağmen bizim bile inşaa etmemiz çok uzun zaman alacaktır) böylesine devasa bir yapının nasıl yapıldığı halen tam anlamıyla bilinmiyor. Yapım aşamasını kısaca özetlemek gerekirse koca koca taşları kilometlerece öteden getirerek toprakta kazdıkları derin çukurlar içine yerleştirip dikeltmişler. Ancak detayları insanı cezbediyor.

         Daha ilginç olan bir bilgi ise kullanılan taşlar. Yapımında iki çeşit taş kullanılmıştır. Bunlar “Sarsenler ve Bluestone’lerdir.”  Dilimizde Megalit olarak geçen Sarsenler’in boyutu 4 metre, eniyse 2 metre civarındadır. Ağırlıkları ise ortalama 30 tonu bulan bu taşlar ana hatları oluşturan taşlardır. Bluestone, dilimizde Mavi Taş olarak geçen taşlar ise 230 kilometre öteden getirilmişlerdir ve ağırlıkları 3-4 ton arasında değişmektedir. Bu taşların bu kadar uzaktan getirilme sebebinin insanların o dönemde ses yapan taşların iyileştirici özelliğinin olduğuna inanamları sanılıyor.

 

Stonehenge'in Taslağı
Stonehenge’in Taslağı

Yapım aşaması 1500 yıl süren koca yapımızın tam olarak kimler tarafından yapıldığı hala gizemini koruyor, ancak kesin olmamakla beraber Antik Romalılar, veya Yunan kökenli medeniyetler tarafından yapıldığı söyleniyor. Bazı söylentilere göreyse bu yapı Kelt medeniyetnin din görevlileri olan Druidler tarafından bir mabed olarak inşaa edilmiştir. Ancak yapılan karbon testlerinin sonucunda bu taşların varlığı Druidler adaya gelmeden tam 1,000 sene öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır.

       Tam olarak ne amaçla kullanıldığı hakkında da söylentiler bulunmakta. Yukarıda da değindiğim gibi Druidler tarafından dini merkez, bir mabed olarak kullanıldı. Tarihte bilinir ki Druidler ibadetlerini ormanlık alanlarda yaparlardı. Ayrıca yapılan kazı çalışmalarında Stonehenge civarında 60 civarı insan kemiği bulundu. Bu ibadethane olarak kullanıldığının bir kanıtıydı. Ayrıca, astrolojik açıdan da önemi vardı. Stonehenge taşlarının konumları göz önüne alındığında Güneş ve Ay’ın doğup batma çizgisine göre hizalanmış ve inşaa edilmiştir. Elimizde bulunan bu bilgiler sayesinde Stonehenge hakkında biraz fikir sahibi olabiliriz ancak asıl gizemini keşfetmemiz için zaman makinesine ihtiyacımız olacaktır.

                                                                                                            -Heathcliff

 

 

0 0 oylar
Yazımızı Değerlendir